3- Gayrimenkul Yatırım Fonundan gelir elde eder iken, nelerin olduğunu yazmaya çalıştım az önce ; fakat farkettim ki, her yazdığım kelimenin içerisinde, bir başka "tanım" ortaya çıkıyor. Bu yüzden gerçek bir izahname üzerinden, yavaş yavaş ayrıntıları açıklayacağım. İlk etapta biraz karışık gelebilir ama ben size konu konu, yavaş yavaş açıklayacağım.
Örneğimizi, 24 Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş.'nin aktif fonlarından biri olan ve ismiyle de akılda kalıcı olacağına inandığım, "Portakal Çiçeği Gayrimenkul Yatırım Fonu" üzerinden vereceğim.
https://www.kap.org.tr/tr/fon-bilgi...nkul-portfoy-yonetimi-a-s-portakal-cicegi-gyf adresinde, "güncel ihraç belgesi"ni tıkladığımızda, bu fonla ilgili ihraç belgesini indirme işlemi başlayacaktır. İhraç belgeleri, GYF'lerin ne olduğunu ve neler yapabileceğini en iyi anlatan dökümanlardır. Fakat oldukça fazla teknik terim de içerdiği için bir o kadar karmaşık gelebilmektedir. Bu sebeple daha basit şekilde anlatmaya çalışacağım.
Portakal Çiçeği GYF'de ilk sayfada tanımlara kısaca göz atalım.
-Fon Kurucusu : 24 Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş...GYF'leri, Gayrimenkul Portföy Yönetim şirketleri kurarlar.ihraç edilecek yani yatırımcılara sunulacak GYF'lere de, Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş. (Bundan sonra GPYŞ olarak anılacaktır) Yönetim Kurulu karar vermektedir. Yatırımcılar, GYF almak istediklerinde, paralarına karşılık gelen miktarda "katılma payı" alabilirler. Örneğin ; hisse (pay) senedinde, yatırımcı fiyatı 6.00 lira olan Garanti Bankası hissesi almak isterse, hesabında 6.000 TL si var ve tamamıyla bu hisseden almak isterse, 6000 / 6 = 1000 lot alabilir. Hisse senedi işlemini bilen herkes bunu biliyordur zaten (diğer faktörler yani kredili alım vs. gözardı edilmiştir.).Görüldüğü gibi,6000 lirası olan hisse yatırımcısı, 6 lira fiyatlı Garanti Bankası hissesinden, 1000 lot almış oldu. GYF'lerde de "lot" kavramı yerine, "katılma payı" kavramı, "hisse fiyatı" yerine ise "birim pay fiyatı" kavramı kullanılır. Örneğin, 300.000 TL'si olan GYF yatırımcısı, birim pay fiyatı 1.00 olan (bu fiyat genelde ay sonlarında açıklanır, bu fiyatın hesaplanışında bir çok faktör vardır, sonra bunu da açıklayacağım) portakal çiçeği GYF'den almak isterse, 300.000 / 1.00=300.000 katılma payı almış olur.
Yine bu katılma paylarının, yatırımcı adaylarına tanıtım ve dağıtımı faaliyetini 24 GPYŞ gerçekleştirir.
-Satış Yöntemi : Yurtiçi veya yurtdışındaki nitelikli yatırımcılardır. Burada belirtilen "nitelikli yatırımcı" ile kastedilen, hesabında en az 1.000.000 TL'si olan yatırımcıdır. Fakat bu her yatırımcı için mümkün olmadığı için, hesap açmak isteyen yatırımcının "nitelikli yatırımcı" olduğunu belirtmesi de yeterlidir. Yani 1.000.000 TL'si olması da şart değildir ve "ben bu piyasaya hakkında bilgi sahibiyim" gibi bir beyanda yeterlidir. Çoğu GPYŞ'lerin sözleşmesinde de bu beyan maddesi geçer.
-Katılma Payına ilişkin Asgari işlem limiti : Alım işlemi yapmak isteyen yatırımcı, fonda hiç katılma payı yoksa hesabına en az 250.000 TL yatırmalıdır. (Bu tutar GYF'ler bazında farklılık gösterir). Mevcut pay sahiplerinde ise tekrar alım yapmak istediklerinde, hesaba en az 10.000 TL daha yatırılması gerekmektedir. (Geçmiş dönemde hesapta kalan paranın önemi yoktur. Her ilave alım talimatında 10.000 TL yatırılmak zorundadır)
-Fon Süresi : Süresiz. GYF'ler süreli veya süresiz olmaktadır. Bu örnekteki fonun süresiz olduğu görülmektedir. Süreli fonlar ise belirli bir süreden sonra sona erer, tasfiye işlemlerinin ardından ise tamamıyla sona erer.
-Portföy Saklayıcısının Ünvanı : GYF'lerin varlıkları Portföy Saklayıcısı diye tabir edilen şirketlerde saklanmaktadır. Örnekte bu kurumun Türkiye İşbankası A.Ş. olduğu görülüyor. GYF ler ile GPYŞ'nin malvarlığı ayrıdır. Her ne kadar GPYŞ'ler, GYF'leri kuruyor olsa da, GPYŞ'ler belli konularda GYF'lere hizmet verir.
Bugünlük bu kadar, tekrar görüşmek üzere.
Not : Buradaki bilgiler tamamiyle kişiler görüştür ve GPYŞ şirketleri bazında farklılık gösterebilir.Amaç GYF'leri tanıtabilmektir ve bilgilerdeki noksanlık veya hatadan sorumlu değilim. Yine bu bilgiler yatırım tavsiyesi değildir.